Pierogi to klasyk na świątecznym stole. A gdyby tak pokusić się o wersję deserową.
W naszym wydaniu farsz z kapusty zastąpiliśmy makiem w towarzystwie śliwek, skórki z pomarańczy oraz orzechów. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!
Masa makowa:
- 200 g mielonego maku BackMit
- 200 ml mleka
- 100 g orzechów włoskich KRESTO
- 50 g orzechów nerkowca KRESTO
- 50 g suszonych śliwek kalifornijskich KRESTO SELECT
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 80 g miodu
- 50 g cukru trzcinowego GoldPack
- 20 g masła
Wykonanie:
- Mleko, masło, cukier i miód podgrzej, mieszaj, do ich rozpuszczenia i połączenia.
- Dodaj bakalie, mak i zalej gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudź.
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mielonego maku BackMit
- gorąca woda
Wykonanie:
- Mąkę wymieszaj z jajkiem i makiem. Powoli dodawaj po kilka łyżek gorącej wody. Wyrób ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryj, aby nie wyschło.
- Rozwałkuj kawałek na cienki placek i wykrój koła. Nałóż farsz makowy i dokładnie zalep pierogi. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia.
Polewa:
- orzechy włoskie i orzechy nerkowca
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu
Wykonanie:
- Orzechy upraż na patelni, dodaj masło i miód, podgrzej do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdejmij z ognia i polej dressingiem ugotowane pierogi.
materiał prasowy
