Kremowy budyń jaglany z owocowym musem z mango i marakui

Kremowy budyń jaglany z owocowym musem z mango i marakui
fot. mat.pras.

Gęsty, słodki, kremowy i… zdrowy! A do tego podbija podniebienia dorosłych i dzieci – taki właśnie jest budyń jaglany – pyszny słodki deser, który szybko można przygotować w domu.

Sycący i wartościowy odżywczo, prosty w przygotowaniu nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że budyń można przygotowywać na wiele sposobów. Warto spróbować i na stałe wpisać tę jaglana pozycję do rodzinnego menu.

Składniki:

1 dojrzały banan

2,5 szklanka mleka

1 szklanka kaszy jaglanej

4 łyżki miodu

2 musy owocowe z mango i marakują Holle

owoce do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia się mleka. Całość lekko przestudzić dodać banana i zblendować na gładką masę. Do budyniu dodać musy owocowe oraz miód i dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przełożyć do salaterek lub kubeczków i dowolnie udekorować wg upodobań. Np. świeżymi owocami, syropem czy dodatkową porcją musu. Budyń można podawać na ciepło i na zimno.

Wskazówka: mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.