Wielkanoc: wegański pasztet z orzechami i chleb ze śliwką na zakwasie

fot. mat.pras.

Wielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Wegański pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole. Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych?

Według raportu The Vegan Society w Internecie coraz częściej poszukiwane są inspiracje na potrawy roślinne. To zrozumiałe — są zdrowe i bardzo smaczne. Wśród przepisów można znaleźć te na lekkie przekąski, pasty czy pasztety. Pojawia się także wiele pomysłów na przygotowanie własnego pieczywa. Wielkanoc więc to idealna okazja na skorzystanie z tego typu kulinarnych rozwiązań — szczególnie, jeśli wśród gości znajdą się wegetarianie lub weganie.

Chleb ze śliwką na zakwasie

Świąteczne gotowanie rozpocznij od przygotowania wyjątkowego pieczywa z dodatkiem suszonej śliwki. Chleb ten idealnie smakuje, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły. Psst… przygotuj go więcej, na pewno szybko zostanie zjedzony!

Składniki na zaczyn:

  • 200 ml letniej wody
  • 150 g mąki chlebowej
  • 150 g zakwasu żytniego

Składniki na chleb:

  • 250 g mąki typ 2000
  • 200 ml wody
  • sól do smaku
  • 80 g suszonych śliwek Bakal Soft
  • 80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler

Wykonanie:
– zaczyn
Przygotować dzień wcześniej. Umieścić składniki w dużym pojemniku i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej.
– chleb
Do zaczynu dodać mąkę, wodę, sól, pokrojone śliwki oraz orzechy
i wymieszać. Powstałe ciasto ma być gładkie i sprężyste. Przełożyć je do ,,keksówki” i owinąć szczelnie folią. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 6 godzin. Następ piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.

Wegański pasztet z orzechami

Przygotuj tradycyjny wielkanocny wypiek w wegańskiej odsłonie. Pasztet z soczewicy zaskoczy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dla podkreślenia smaku podawaj go z konfiturą z żurawiny, stanie się jeszcze pyszniejszy!

Składniki:

  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula (najlepiej czerwona — ma bardziej wyrazisty smak)
  • 90 g kaszy jaglanej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki (w całości)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler

Wykonanie:

Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę z goździkami i zielem angielskim. Ugotować oddzielnie soczewicę oraz kaszę jaglaną. Przygotowane składniki złączyć w jednym naczyniu i dodać sos sojowy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko zblendować na gładką masę. Dodać lekko posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać masę do ,,keksówki’’ i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni.

Wielkanocne śniadanie z domowym wegańskim pasztetem oraz z samodzielnie upieczonym chlebem z całą pewnością zrobi na bliskich ogromne wrażenie. Kto wie, może te wypieki okażą się nową rodzinną tradycją. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.