fot. mat.pras.

A może zamiast karpia, łosoś? Miła odmiana nikomu nie zaszkodzi, a wręcz może miło zaskoczyć i urozmaicić świąteczny stół.

Składniki:

  • 160 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 5 suszonych pomidorów + kilka do dekoracji
  • 3 filety z łososia
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
  • 1 cytryna (3 łyżeczki soku + do dekoracji plasterki i starta skórka z cytryny)

Przygotowanie:

Łososia opłukać, osuszyć, odciąć skórkę. Filety natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić sokiem z cytryny. Po kilkunastu minutach ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Wyjąć po ok. 15 minutach. W międzyczasie przygotować szpinak. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone. Odczekać chwilę, wsypać Szpinak młody marki Eisberg. Gdy straci objętość, dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Całość zagotować, do momentu aż śmietanka zgęstnieje. Wyjąć łososia z piekarnika i polać szpinakiem. Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami i startą skórką z cytryny. Udekorować plastrami cytryny.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *