Tortilla de patatas to danie kuchni hiszpańskiej. Jest odmianą omletu w formie placka z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników.
Potrawa stanowi jedną z popularnych przekąsek (tapas). My proponujemy wersję z pomidorami, które w końcówce lata są najsmaczniejsze. Tortillę przyrządza się w 15 minut. Składniki, które będą nam potrzebne to:
– 5 ugotowanych ziemniaków
– 5 jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
– 1 cebula
– 12 pomidorków koktajlowych
– 100 g chorizo w plasterkach
– szczypta kurkumy
– olej do smażenia
– sól, pieprz
Jajka mieszamy widelcem i dodajemy przyprawy. Na oleju podsmażamy cebulę, plasterki chorizo i ziemniaki oraz pomidory, które wcześniej również kroimy w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Smażymy kilka minut, a następnie odwracamy na drugą stronę.