Malinowy sernik z nerkowców na orzechowym spodzie
fot. mat.pras.

Po zdrowym i pysznym głównym daniu podać można gwóźdź programu – w tym wypadku malinowy sernik z nerkowców.

Jest w 100% roślinny, dlatego posmakuje również osobom, które z różnych powodów wykluczają nabiał ze swojej diety.

Składniki na spód:

  • migdały OneDayMore – 80 g
  • prażone orzechy nerkowca OneDayMore – 80 g
  • orzeszki ziemne OneDayMore – 80 g
  • daktyle – 100 g
  • sól – 1 szczypta

Krem z nerkowców:

  • liofilizowane maliny OneDayMore – 80 g (1 opakowanie)
  • orzechy nerkowca – 200 g
  • tłuste mleczko kokosowe z puszki – 50 ml
  • syrop klonowy – 50 ml
  • olej kokosowy – 50 ml
  • sól – 1 szczypta
  • sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka

Do dekoracji:

  • liofilizowane owoce OneDayMore lub ulubione świeże owoce

Przygotuj:

  • blender
  • formę o średnicy 16-20 cm

Przygotuj wcześniej:

Daktyle i orzechy przełóż do dwóch osobnych miseczek, zalej letnią wodą i odstaw na całą noc, by zmiękły.

Sposób przygotowania:

Daktyle odsączamy z wody i razem z pozostałymi składnikami spodu miksujemy w naczyniu blendera na plastyczną masę. Nie powinna być całkowicie jednolita – pozostawiamy w niej nieregularne kawałki orzechów.

WSKAZÓWKA! Jeśli masa na spód okaże się zbyt sucha, warto dodać więcej namoczonych daktyli, jeśli zbyt rzadka – więcej orzechów.

Masę przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po jej spodzie, ugniatając łyżką lub dłonią. Mleczko kokosowe dokładnie mieszamy, by jego stała część połączyła się z płynną. Wszystkie składniki na krem blendujemy na gładką masę, w której będą widoczne jedynie pestki malin. Przekładamy ją do formy, na przygotowany wcześniej spód. Sernik chłodzimy w lodówce przez całą noc, by masa dokładnie stężała. Gotowy, schłodzony sernik dekorujemy z wierzchu świeżymi lub liofilizowanymi owocami.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *