fot. mat.pras.

Paszteciki do barszczu to tradycja. W tym roku nie może również ich zabraknąć. Zamiast kupować, zróbmy je sami.

Składniki:

  • 150 g soczewicy zielonej Sante
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 słoiczek Pasty ze słonecznika z pomidorami Lovege
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Napój roślinny Sante Organic do posmarowania 
  • czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W dużej misce mieszamy soczewicę, cebulę, Pastę ze słonecznika z pomidorami Lovege i przyprawy. Całość blendujemy. 

Ciasto francuskie dzielimy na 2 pasy wzdłuż. Na środek każdego pasa wykładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta. Odwracamy do góry nogami i każdy rulon dzielimy na 8 części. Smarujemy napojem roślinnym, posypujemy czarnuszką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Podajemy z barszczem czerwonym.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *