Tartaletki z ganache czekoladowym

Tartaletki z ganache czekoladowym
fot. mat.pras.

Tartaletki z ganache czekoladowym i owocami to świetna propozycja na podwieczorek dla łasucha, słodką przekąskę w ciągu dnia albo miły dodatek do kawy. Będzie też oryginalnym urozmaiceniem wielkanocnego menu i zwieńczeniem świątecznego posiłku.

Czekolada to jeden z najważniejszych składników w świecie słodkich wypieków. Czekoladowe kremy, ciasteczka, ciasta i inne desery zaspokajają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy, a sama czekolada wydaje się nie mieć końca kulinarnych zastosowań. W połączeniu z kruchym ciastem czekolada wydobywa całą swoją słodycz. Ważne jest jednak to, aby do wypieków – tak jak na co dzień – wybierać wysokiej jakości czekolady, które są gwarancją nie tylko perfekcyjnego smaku, lecz także aksamitnej tekstury. Znakomicie sprawdzi się tu klasyczna czekolada mleczna Terravita.

Tartaletki z ganache czekoladowym

Składniki na kruche ciasto:

mąka 500 g

cukier puder 225 g

jaja 2 szt.

masło 200 g

sól

Ganache czekoladowy:

czekolada mleczna Terravita 200 g

śmietanka 35% 250 g

syrop glukozowy 30 g

masło 40 g

Sposób przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej i resztę składników jednocześnie wymieszaj w mikserze planetarnym lub robocie kuchennym za pomocą płaskiego mieszadła, na średnich obrotach przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i chłódź w lodowce przez 3 godziny. Ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm i wytnij potrzebny kształt w zależności od foremki. Wypiekaj w temperaturze 170-180° około 12-15 minut, do uzyskania jednolitej złocistej barwy.

Przygotuj ganache. W tym celu śmietankę zagotuj z syropem glukozowym. Dodaj pokrojoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypieczone tarty wypełnij ganache i odłóż do lodówki na godzinę. Udekoruj bitą śmietaną i świeżymi malinami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.