Babka z ponczem, karmelem i migdałami

fot. materiały prasowe

Babka – wielkanocny przysmak. W wersji z ponczem, karmelem i migdałami pięknie ozdabia wielkanocny stół, dumnie prezentując się wśród innych wypieków. Choć to potrawa tradycyjna, w takiej odsłonie zachwyci wszystkich na nowo.

Składniki
• 300 g mąki pszennej
• 7 g drożdży suszonych
• 4 jajka L
• 120 g masła roztopionego
• 100 ml mleka (lekko ciepłego)
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli

Składniki
• 0,3 l soku wyciśniętego z pomarańczy
• 4 łyżki rumu
• 100 g karmelek
• 100 ml śmietany 36%
• garść migdałów KRESTO SELECT
• garść płatków migdałowych KRESTO

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki oprócz masła przełóż do misy miksera i miksuj z hakiem do ciasta drożdżowego około 5–7 minut.
  2. Po tym czasie dodaj masło i miksuj jeszcze do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1–2 godziny, do podwojenia się masy ciasta.
  3. Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przelej ciasto. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30–40 minut do ponownego podwojenia się masy ciasta.
  4. Nagrzej piekarnik do 165°C i piecz ciasto około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
  5. Upieczone ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.
  6. Sok z pomarańczy połącz z rumem i nasącz płynem babkę (nadal ułożoną na kratce).
  7. Karmelki przesyp na patelnię i doprowadź do ich rozpuszczenia, często mieszając. Dodaj kremówkę, dokładnie wymieszaj, zagotuj. Lekko przestudzonym karmelem polej babkę (nadal ułożoną na kratce).
  8. Na koniec posyp ciasto płatkami migdałów oraz ozdób ją całymi migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.