Typowo włoskie danie – tagliatelle z pesto. Bazą jest makaron, a pikantności dodaje rukola.
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 100 g Rukoli mytej marki Eisberg
- 3 łyżki parmezanu
- 60 g orzeszków piniowych
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać.
Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji. Resztę przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Makaron przełożyć do pustego garnka w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami. Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.