Gulasz warzywny
fot. mat.pras.

Sycący, domowy i pełen smaku! Ten warzywny gulasz to idealny wybór na szybki i zdrowy posiłek. Bogactwo naturalnych składników, delikatne przyprawy i kremowa konsystencja sprawiają, że to danie, do którego chce się wracać.

Składniki (6-8 porcji):

  • 1 duża marchewka
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 batat
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 100 g pieczarek (opcjonalnie)
  • 1 szalotka lub średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 litr wody Mama i ja
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz
  • Przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

1. W głębokim garnku podsmaż na średnim ogniu posiekaną cebulkę. Gdy zmięknie dodaj posiekany i rozgnieciony czosnek, wymieszaj i smaż razem 30 sekund.

2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Po kilku minutach zalej wodą, dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem około 10 minut.

3. Dodaj pokrojone w kostkę: cukinię, batata, paprykę i opcjonalnie pieczarki. Gotuj do miękkości. Jeśli sos ma być bardziej gęsty – rozpuść łyżkę mąki ziemniaczanej w małej ilości zimniej wody i dodaj do gulaszu. Zagotuj.

4. Podaj z odrobiną śmietany lub jogurtu, natką pietruszki lub tymiankiem.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *