Sakiewki z ciasta francuskiego z jajkiem, serem aldamer
fot. mat.pras.

Sakiewki z ciasta francuskiego – wariacji na ich temat może być wiele. My proponujemy zrobić je z jajkiem i serem.

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego

Nadzienie:

150 ml śmietanki 30%

100 g sera aldamer MSM Mońki

100 g sera pleśniowego lazur

100 g papryki zielonej pokrojonej w kostkę

6 żółtek

Do smaku: sól, pieprz młotkowany, oregano, bazylia

Dodatkowo:

70 g oliwek czarnych

70 g pomidorków koktajlowych

1 pęczek szczypiorku

Wykonanie:

Ser żółty ścieramy na tarce Ariete. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą.

Piec nagrzewamy do 180 stopni C. Arkusz ciasta dzielimy na 6 części. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na środku każdego ciastka kładziemy kubek z wodą; w ten sposób wyrosną nam tylko brzegi ciasta. Wkładamy do pieca na 10 minut. Po wyciągnięciu ściągamy kubek i papier z wierzchu.

Do każdej sakiewki wkładamy nadzienie, na wierzchu układamy oliwki i pomidorki koktajlowe. Piec nagrzewamy do 200 stopni C, wkładamy ciastka jeszcze na 7 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Źródło przepisu Ariete, MSM Mońki, zdjęcie www.dwor-korona.pl

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *