Ciasteczka z pomarańczowym curdem
fot. mat.pras.

Odkryj wyjątkowe ciasteczka, które łączą w sobie maślany aromat z chrupkością prażonych migdałów i orzeźwiającą, cytrusową nutą. To idealny deser, który zaskakuje smakiem i ujmuje formą.

Składniki na ciastka:

  • 160 g mąki orkiszowej tortowej/typ 700
  • 100 g migdałów w płatkach KRESTO
  • 60 g ksylitolu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier pomarańczowy:

  • ok 5-7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
  • ok 2 łyżeczki mleka kokosowego lub jogurtu
  • otarta skórka z 2 pomarańczy

Dodatkowo:

  • białko jajka (do posmarowania ciastek)
  • garść migdałów w płatkach KRESTO (do posypania ciastek)

Wykonanie:

1. Pozostaw masło w temp. pokojowej aby zmiękło.

2. Upraż na patelni migdały w płatkach, następnie dobrze je wystudź i zmiel na mąkę.

3. Mikserem utrzyj masło z jajkiem z ksylitolem. Dodaj mąkę z migdałów, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto aż będzie plastyczne i włóż je na ok. 45 min do lodówki.

4. Po tym czasie wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj je miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinaj ciasteczka w kształcie jajka następnie układaj na blaszce.

5. W co drugim ciasteczku wytnij kółko.

6. Ciastka z wyciętym kółkiem posmaruj białkiem i posyp rozdrobnionymi migdałami w płatkach.

7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C ok. 15-20 minut do zarumienienia.

8. Około 5 łyżek ksylitolu w pudrze (możesz go zmielić w młynku do kawy) wymieszaj z mlekiem kokosowym lub jogurtem oraz skórką z pomarańczy.

9. Ciasteczka posmaruj lukrem i nakładaj ciastko z dziurką aby kształtem nawiązywało do formy jajka.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *