Sałatka z hummusem

fot. mat.pras.

Bardzo ważne jest, by obiad czy kolacja zawierały mnóstwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na działanie całego organizmu. Doskonałą propozycją na pyszny i zdrowy, a przy tym szybki, dodatek do obiadu lub kolację jest sałatka z hummusem.

Hummus może być stosowany jako przystawka – smarowidło do pieczywa lub sos do ryb, mięs czy warzyw. Nie każdy jednak wie, że idealnie sprawdza się również jako składnik sałatek. Ta popularna w kuchniach bliskowschodniej i śródziemnomorskiej pasta jest przygotowywana na bazie ciecierzycy, która obecnie jest uznawana za superfoods. Dzięki wyjątkowej kompozycji ten aromatyczny krem z dodatkiem tahini (masła sezamowego) idealnie sprawdza się jako składnik lekkich sałatek. Cenią go również wegetarianie.

Do przygotowania sałatki świetnie nadaje się hummus z pomidorami Lovege od firmy Sante. Hummusy Sante zawierają białko o wysokiej wartości biologicznej, błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym niezwykle cenne omega-3. Są źródłem przyczyniających się do wzmocnienia odporności organizmu witamin z grupy B (wit. B6 i kwas foliowy) oraz żelaza. Hummus Sante to naturalny produkt w 100 % pochodzenia roślinnego bez sztucznych dodatków, konserwantów i ulepszaczy smaku, o niskim indeksie glikemicznym. Nie zawiera glutaminianu sodu. Dzięki suszonym pomidorom hummus Sante ma oryginalny smak.

Sałatka z hummusem z pomidorami

Składniki:

  • hummus z pomidorami Lovege Sante
  • 1,5 torebki kaszy bulgur 
  • 5-6 szt. pomidorów suszonych
  • 1 szt. czerwonej cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • rukola
  • papryka wędzona (1 łyżeczka)
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:
Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odkładamy na bok do ostygnięcia. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy paprykę wędzoną. Paprykę i pomidory suszone kroimy w kosteczkę, pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy z ostudzoną kaszą bulgur, doprawiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny.  Na dno osobnej miski przekładamy 1 opakowanie hummusu pomidorowego Sante, następnie układamy warstwę rukoli oraz naszą sałatkę. Gotowe! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.