Risotto z cukinią i zielonym groszkiem to kremowe, wiosenne danie pełne świeżości, koloru i smaku! Łączy w sobie delikatny ryż arborio z soczystą cukinią i słodkim groszkiem, tworząc idealne połączenie na każdą okazję.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 150 g ryżu do risotto (arborio)
- 1 szalotka lub cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki tartego parmezanu
- ½ cukinii
- 3 łyżki zielonego, mrożonego groszku
- olej rzepakowy do smażenia
600-700 ml bulionu warzywnego:
- 800 ml wody Mama i ja
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- ½ pora
- 2-3 łodygi natki pietruszki i/lub lubczyku
- sól, ziele angielskie do smaku
Wykonanie:
- Przygotuj bulion warzywny. Umyte i obrane warzywa gotuj na średnim ogniu razem z pozostałymi składnikami około 30-40 minut (do miękkości). Dopraw do smaku.
- Na patelni (na 2-3 łyżkach oleju) podsmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodaj ryż, wymieszaj i zostaw na ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj chochlę bulionu i duś pod przykryciem.
- Gdy płyn się wchłonie, ponownie dolej chochlę wywaru. Postępuj tak, aż do momentu, gdy ryż będzie prawie miękki. Wtedy dodaj drobno pokrojoną cukinię i zielony groszek.
- Całość wymieszaj i dodaj ostatnią chochlę bulionu. Po 3-4 minutach dodaj masło, parmezan i całość wymieszaj. Dopraw do smaku.