Risotto z cukinią i zielonym groszkiem
fot. mat.pras.

Risotto z cukinią i zielonym groszkiem to kremowe, wiosenne danie pełne świeżości, koloru i smaku! Łączy w sobie delikatny ryż arborio z soczystą cukinią i słodkim groszkiem, tworząc idealne połączenie na każdą okazję.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 150 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1 szalotka lub cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • ½ cukinii
  • 3 łyżki zielonego, mrożonego groszku
  • olej rzepakowy do smażenia

600-700 ml bulionu warzywnego:

  • 800 ml wody Mama i ja
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 2-3 łodygi natki pietruszki i/lub lubczyku
  • sól, ziele angielskie do smaku

Wykonanie:

  1. Przygotuj bulion warzywny. Umyte i obrane warzywa gotuj na średnim ogniu razem z pozostałymi składnikami około 30-40 minut (do miękkości). Dopraw do smaku.
  2. Na patelni (na 2-3 łyżkach oleju) podsmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodaj ryż, wymieszaj i zostaw na ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj chochlę bulionu i duś pod przykryciem.
  3. Gdy płyn się wchłonie, ponownie dolej chochlę wywaru. Postępuj tak, aż do momentu, gdy ryż będzie prawie miękki. Wtedy dodaj drobno pokrojoną cukinię i zielony groszek.
  4. Całość wymieszaj i dodaj ostatnią chochlę bulionu. Po 3-4 minutach dodaj masło, parmezan i całość wymieszaj. Dopraw do smaku.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *