Sezon na bób, kalarepę, maliny...
fot. mat.pras.

Wreszcie w naszych kuchniach robi się kolorowo, aromatycznie i naprawdę smacznie. Sezon na bób, kalarepę i inne warzywa oraz owoce rozpoczęty.

O poranku smoothie z jagód i truskawek, do pracy lunch box z sałatą masłową, tuńczykiem i fasolą, na deser tarta z malinami i bezą, a wieczorem kotlet z kalafiora i kaszy jaglanej? Takie menu można by komponować przez cały rok, ale właśnie teraz smakuje najlepiej za sprawą dostępności sezonowych warzyw i owoców. Lokalny Rolnik zachęca, by w pełni korzystać z czerwcowych dóbr – to dobry moment, by zrezygnować z diety pudełkowej bądź stołowania się w restauracji na poczet samodzielnego gotowania w domu. Sprawdź przepisy na lekkie dania bazujące na sezonowych składnikach.

Bób w roli głównej

Choć ma wielu fanów w wersji solo, pasuje do różnorodnych potraw – zarówno na obiad, jak i tych na kolację. Propozycja na lekki lunch to bób w towarzystwie szparagów, młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki podsmażysz z bobem i szparagami. Zarumienione wyłóż na talerz i przykryj jajkiem sadzonym posypanym szczypiorkiem. Wielbicielom pasty polecamy dodanie bobu do swojego ulubionego makaronu – bardzo dobrze smakuje z mięsem, łososiem, ale również w opcji wege, np. z oliwą i tymiankiem bądź w sosie pomidorowym z czosnkiem.

Wielki powrót kalarepy

Ze względu na swoją niskokaloryczność kalarepa często polecana jest przez dietetyków osobom odchudzającym się – jest to także popularny składnik diet oczyszczających z toksyn. Jeżeli do tej pory kojarzyła Ci się wyłącznie jako przekąska do hummusu, warto to zmienić. Co powiesz na wiosenną zupę z kalarepy? Potrzebne będą Ci ziemniaki, kalarepa (koniecznie z liśćmi), wywar z włoszczyzny i koper – na Śląsku na zupę tę mówi się oberiba. Chcesz mieć dostęp do świeżych warzyw, zbieranych z pola własnoręcznie przez rolników, w cenach konkurujących z tymi oferowanymi przez pobliski bazarek? Zaufaj rzemieślnikom z www.lokalnyrolnik.pl. Znajdziesz tam sezonowe dobra uprawiane bez udziału oprysków i zbędnej chemii. Zamówienia realizowane są na terenie całego kraju.

Z malinowego chruśniaka

Wiosenno-letni czas to najlepsza okazja do tego, by przygotować konfitury, które w chłodne miesiące osłodzą nam wieczory i poranki. Maliny, truskawki, wiśnie – jest z czego wybierać. Maliny polecają się jako dodatki do wszelkich deserów: od domowych lodów, przez pistacjowe tiramisu, na serniku na zimno skończywszy. Warto przemycać maliny do menu jak najczęściej, ponieważ są cennym źródłem antyoksydantów (witaminy C i E), magnezu, potasu i wapnia.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *