Sałatka z sałaty, truskawek i ricotty z bazylią

fot. VOG Polska Sp. z o.o./ mat. prasowe

Kolorowo, smacznie, zdrowo – taka jest właśnie wiosenna sałatka z dodatkiem słodkich truskawek, delikatnej ricotty, doprawiona listkami świeżej bazylii.

Możesz przełożyć ją do pojemnika i wziąć ze sobą do pracy (doskonale sprawdzi się w roli lekkiego lunchu) lub rozkoszować się jej smakiem podczas kolacji z domownikami. Bez względu na okoliczności smak sałatki cieszy tak samo.

Składniki (1 porcja)

  • garść ulubionej sałaty
  • 50 g ricotty
  • 3–4 średnie truskawki
  • 1 łyżka oleju Rapso (lub według uznania)
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki.
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry.
  3. Wyłóż na talerz sałatę, truskawki, ricottę oraz bazylię.
  4. Na koniec całość skrop olejem, sokiem z cytryny oraz posól i popieprz.
  5. Podawaj od razu po przygotowaniu potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.