Aromatyczne, miękkie i pachnące świętami — te pierniki to połączenie tradycji i prostoty, które sprawi, że cała kuchnia wypełni się ciepłem zimowych przypraw. Idealne do ozdabiania, podjadania i podarowania bliskim.
Składniki (20 pierników)
- 250 g mąki pszennej uniwersalnej
- 75 g cukru
- 125 g miodu
- 50 ml wody Mama i ja
- 40 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- ½ łyżki kakao
- Szczypta soli
Składniki na lukier (na około 10 pierników):
- 100 g cukru pudru
- 2–3 łyżki gorącej wody Mama i ja
Składniki na polewę czekoladową (na około 10 pierników):
- 80 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
1. W rondelku podgrzej miód, cukier, masło i wodę. Przestudź, dodaj przyprawę do piernika, kakao i sól, a następnie wymieszaj z mąką przesianą z sodą. Dodaj jajko, zagnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Ciasto rozwałkuj na 7 mm, wytnij serca i ułóż na blasze z papierem. Piecz 10–12 minut w 180°C, wystudź na kratce.
3. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej, wymieszaj na jednolitą polewę i nałóż lub zanurzaj w niej pierniczki. 4. Lukier przygotuj z cukru pudru i odrobiny gorącej wody, mieszając do gładkiej konsystencji. Udekoruj nim pierniczki, gdy całkowicie ostygną.
materiał prasowy
