Jabłka pieczone pod kruszonką

jabłka pod kruszonką

Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

 

Święta tuż, tuż. Już za chwilę wnętrza naszych domów wypełni aromat pieczonego ciasta i cynamonu. W ten pełen magii klimat idealnie wpisuje się przepis na proste, smaczne i pełne walorów smakowych jabłka pieczone pod kruszonką. Smacznego!

Składniki (4 porcje)

  • 4 duże jabłka (twarde)
  • 1/2 szklanki rodzynek Kresto
  • 1/2 szklanki żurawiny Kresto
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu

Dodatki

  • 4 duże śliwki
  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • gałązki rozmarynu do podania

Kruszonka

Wykonanie

  1. Jabłka umyj, zetnij górę, wydrąż ogryzek. Rodzynki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj.
  2. Składniki na kruszonkę połącz, przełóż na 10 minut do zamrażalnika.
  3. Odsącz owoce z wody, połącz z miodem, cynamonem i kardamonem.
  4. Ułóż jabłka w formie do zapiekania. W środek każdego jabłka włóż miks rodzynek i żurawiny. Obok jabłek ułóż połówki śliwek, świeżą żurawinę oraz ścięte wcześniej góry jabłek. Polej owoce miodem, pokrusz na wierzch kruszonkę.
  5. Owoce piecz w temp. 175°C na środkowej półce przez około 40 minut, do zarumienienia kruszonki i upieczenia jabłek.
  6. Podawaj na ciepło, posypując całość rozmarynem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.