Paszteciki do barszczu to tradycja. W tym roku nie może również ich zabraknąć. Zamiast kupować, zróbmy je sami.
Składniki:
- 150 g soczewicy zielonej Sante
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 słoiczek Pasty ze słonecznika z pomidorami Lovege
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Napój roślinny Sante Organic do posmarowania
- czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W dużej misce mieszamy soczewicę, cebulę, Pastę ze słonecznika z pomidorami Lovege i przyprawy. Całość blendujemy.
Ciasto francuskie dzielimy na 2 pasy wzdłuż. Na środek każdego pasa wykładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta. Odwracamy do góry nogami i każdy rulon dzielimy na 8 części. Smarujemy napojem roślinnym, posypujemy czarnuszką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Podajemy z barszczem czerwonym.