fot. Rapso/mat. prasowe

Arbuz to kwintesencja wakacyjnego smaku. Doskonale dopełnia smak filetu z indyka i czarnych oliwek. Takie połączenie stanowi doskonałą bazę do lekkiej kolacji lub dodatek do grilla.

Składniki (2 porcje):

  • 2 garści ulubionej sałaty
  • duży plaster arbuza (około 200 g)
  • 1 plaster filetu z indyka (około 200 g)
  • oliwki czarne Beach Flower
  • 1 średni pomidor
  • grzanki z ulubionego pieczywa
  • kilka listków bazylii

Marynata:

  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

  1. Do miski wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojony czosnek oraz indyka. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grilluj mięso z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z nieprzywierającą powierzchnią. Na koniec smażenia wlej pozostały płyn z marynaty na patelnię i zagotuj go.
  2. Umytą sałatę porwij na mniejsze kawałki, rozłóż na 2 talerze.
  3. Arbuza obierz ze skórki, pokrój go w mniejsze kawałki. Ułóż na talerzach.
  4. Dodaj pokrojone mięso, poprzekrawane na pół oliwki, pokrojonego pomidora oraz grzanki.
  5. Na koniec całość posyp pokrojoną bazylią i skrop sosem spod mięsa.
  6. Podawaj od razu.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *