Jajko po turecku
fot. mat.pras.

Jaja to klasyk na polskich stołach. Nie zawsze jednak muszą znaleźć się tam ugotowane na twardo. Ciekawym pomysłem jest jajko po turecku – w ostatnim czasie potrawa ta szturmem zdobywa swoich fanów.

Wersja po turecku to dla wielu nieco egzotyczny sposób przyrządzenia jajka. Nie ma jednak wątpliwości, że pozwoli wprowadzić na stół nieco świeżości, a domownicy z pewnością docenią kulinarną pomysłowość. Çilbir, bo tak po turecku brzmi nazwa tego dania, w czasach osmańskich był określeniem jajek sadzonych przygotowywanych na różne sposoby. Dzisiejsza forma potrawy powstała podobno na początku XX wieku, na dworze sułtana Abdülhamida II. Jest to jajko w koszulce zanurzone w jogurcie doprawionym czosnkiem. Często posypuje się je płatkami czerwonej papryki lub mieloną papryką, a podaje z tureckim chlebem pide.

– Jajko to produkt, który jak żaden inny nadaje się do kulinarnych eksperymentów – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – To samo danie może mieć różne formy, na przykład dodając do jogurtowego dipu zielonego ogórka, otrzymujemy wiosenną wersję jajka po turecku.

Jajko po turecku z zielonym ogórkiem

Czas przygotowania jednej porcji: około 20 min.

Składniki:

– 2 jaja M lub L Fermy Drobiu Jokiel

– 150 ml jogurtu greckiego

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2 ząbki czosnku (najlepiej polskiego)

– 50 g masła

– 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

– 1/3 łyżeczki chili w proszku

– 1 łyżka octu jabłkowego

– 1 świeży ogórek

– mix sałat

– bagietka lub chleb

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ogórka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i odstawiamy na kilka minut. Odsączamy sok i tak przygotowane warzywo dodajemy do jogurtu, mieszamy.

Aby przygotować jajko w koszulce, nalewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy łyżkę octu, robimy wir za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Po około 3 minutach wyciągamy jajko cedzakiem i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Jajko powinno mieć w środku płynne żółtko.

Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy trochę się rozgrzeje, dodajemy wędzoną paprykę i chili. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Na talerz przekładamy jogurt, na nim kładziemy jajka w koszulce, polewamy masłem z papryką.

Sałaty myjemy i układamy na talerzu.

Bagietkę lub chleb kroimy na kromki. Robimy grzanki, grillując pokrojone kawałki lub podpiekając na patelni do zarumienienia. Nacieramy ząbkiem czosnku. Kładziemy na talerzu. Jemy, nabierając jajko i jogurtowy dip przygotowanym pieczywem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *