Muffinki z kaszką jaglaną i kulki z kaszką ryżową
fot. mat.pras.

Oto dwa pomysły na zdrowe przekąski dla dzieci z wykorzystaniem ekologicznych kaszek – muffinki i kulki. Wysokiej jakości kaszki to produkty zawierające często pełnowartościowe zboża, witaminy i minerały.

Zdrowe przekąski to ważny element w diecie dzieci, które potrzebują dużo energii i składników odżywczych. Do ich przygotowania wykorzystaj kaszki jaglaną i ryżową.

Muffinki z kaszką jaglaną i bananami

Muffinki z kaszką jaglaną i bananami. Kaszka jaglana Holle jest bogata w białko, żelazo i magnez, a także nie zawiera glutenu. Banany dostarczają potasu i błonnika, nadają muffinkom słodki smak. Do przygotowania muffinek potrzebujesz:

– 2 dojrzałych bananów

– 2 jajka

– 1/4 szklanki oleju Holle

– 1/4 szklanki miodu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki soli

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1/2 szklanki kaszki jaglanej Holle

– opcjonalnie: owoce/krem do ozdoby

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wyłóż foremkę na muffinki papilotkami. W dużej misce rozgnieć banany widelcem, a następnie dodaj jajka, olej i miód. Wymieszaj wszystko dokładnie. W osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sól, mąkę i kaszkę jaglaną. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Napełnij foremkę ciastem do 3/4 wysokości i piecz przez około 20 minut, aż muffinki będą złote i sprężyste. Ostudź je na kratce i podawaj je jak lubisz – bez dodatków, oprószone cukrem pudrem lub w bogatszej wersji z kremem i owocami.

Kulki energetyczne z kaszką ryżową i daktylami

Kulki energetyczne z kaszką ryżową i daktylami. Kaszka ryżowa Holle jest lekkostrawna i łagodna w smaku, a także zawiera witaminy z grupy B i wapń. Daktyle są naturalnym źródłem cukru, który daje energię i poprawia nastrój. Do przygotowania kulek energetycznych potrzebujesz:

– 1 szklanki daktyli bez pestek

– 1/4 szklanki masła orzechowego

– 1/4 szklanki wiórków kokosowych

– 1/4 szklanki nasion chia

– 1/4 szklanki kaszki ryżowej Holle

Zblenduj daktyle z masłem orzechowym na gładką masę. Przełóż ją do dużej miski i dodaj wiórki kokosowe, nasiona chia i kaszkę ryżową. Wymieszaj wszystko dokładnie rękoma lub łyżką. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę, aby stwardniały. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrażarce. Uwaga: Przed studzeniem kulek możesz ozdobić je, obtoczyć lub oprószyć dowolnymi dodatkami. Mogą być to np. wiórki kokosowe, kaszka, kakao itp.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *