Lody waniliowe z polewą jagodową

Lody waniliowe z polewą jagodową
fot. mat.pras.

Lato upływa pod znakiem wakacji, pięknej pogody i oczywiście lodów! Pyszne, naturalne i domowe lody waniliowe z polewą na bazie świeżych sezonowych owoców to idealny deser dla całej rodziny!

Składniki:
Lody waniliowe:
• 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
• 300 ml schłodzonej śmietany 30%
• laska wanilii lub pasta/ ekstrakt waniliowy

Polewa jagodowa:
• 200 g jagód lub borówek (bądź innych sezonowych owoców)
• 100 ml wody Mama i ja
• 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości owoców)

Wykonanie:

  1. W dużej misie ubij śmietanę.
  2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i zeskrob z niej ziarenka. Dodaj do śmietany. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mleko skondensowane. Ubijaj do mocnego spienienia (masa nie ubije się na sztywno).
  3. Przelej całość do pojemnika. Zamknij go i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Jagody zasyp cukrem i lekko upraż w garnuszku lub na patelni.
  5. Następnie zalej je wodą i duś do odparowania płynu (aż całość zgęstnieje). Podawaj do lodów.

Polewa sprawdzi się również do naleśników, gofrów, placuszków czy owsianki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.