Łódeczki ziemniaczane z cheddarem i Sosem do Frytek od Roleski

łódki z ziemniaków

fot. Sos do Frytek Belgijski Roleski

Frytki, łódeczki, placki, bliny, kluski, chipsy – ziemniaki to warzywa, z których można wykonać niezliczoną ilość smacznych potraw i przekąsek. Dzięki ogromnemu potencjałowi kulinarnemu, są także doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, wegańskich czy zup. Przejdź na ziemniaczaną stronę mocy!

Łódeczki ziemniaczane to jedna z wielu alternatyw dla klasycznych frytek. Będąc doskonałą opcja dla wielbicieli dań bazujących na ziemniakach, wykonuje się je zdecydowanie szybciej, a smakują przy tym wyśmienicie. Do pieczonych łódeczek warto dodać ulubiony sos – na przykład Sos do Frytek Belgijski od Roleski, stworzony z myślą o fanach ziemniaków – smażonych, pieczonych, łódeczek, sprężynek czy grubo lub cienko ciętych frytek.

Łódeczki ziemniaczane z cheddarem, chili i papryką

Składniki ( 4-6 porcji) :

1 kg ziemniaków

1 łyżeczka chili

2 łyżeczki papryki wędzonej

100 g sera cheddar

2 ząbki czosnku

kilka łyżek oliwy z oliwek

sól morska, pieprz

Sos Street Food do Frytek Belgijski Roleski

Przygotowanie :

1. Piekarnik nagrzewamy do 195 st. C.

2. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy na łódeczki. Jeszcze raz płuczemy pod wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.

3. Czosnek drobniutko siekamy i trzemy na tarce ser.

4. Łódeczki wkładamy do dużej miski, dodajemy ser, czosnek, starty ser, oliwę z oliwek, chilli, wędzoną paprykę oraz pieprz i sól.

5. Łódeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie.

6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz złociste.

7. Wyjmujemy gotowe łódeczki z piekarnika, przyprawiamy solą morską i podajemy z Sosem Street Food do Frytek Belgijski Roleski.

 

Sprawdź więcej przepisów na pyszne dania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.