fot. mat. prasowy/Dobrowolscy_Foto

Przedstawiamy trzy przepisy na przekąski, które można szybko przygotować. Z pewnością przydadzą się w okresie karnawału.

Dyskusje przy stole o wrażeniach z lektur czy filmów, wspomnienia, pogaduchy o życiu czy nocne rodaków rozmowy – wesołe biesiadowanie i konfrontowanie naszych myśli, poglądów i fascynacji z osobami, które lubimy, a dawno ich nie widzieliśmy to przyjemność sama w sobie. Takie nasiadówy udają się jeszcze lepiej, jeśli przygotujemy smaczne przekąski, które umilą ekscytujący wieczór. Prezentujemy trzy propozycje z wędlinami, na stworzenie których będziemy potrzebować nie więcej niż 30 minut.

Szynka czy kiełbasa to wędliny, które przeważnie każdy ma w domu – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Dlatego wykorzystanie ich do zrobienia szybkich przekąsek jest oczywistym pomysłem. Na finalny smak duży wpływ ma jakość wędlin, dlatego warto decydować się na sprawdzone produkty, a z pewnością zostanie to przez naszych gości docenione. Nawet w tych improwizowanych okolicznościach.

Czas przygotowania każdej przekąski to około 25-30 min.

Kajzerki z kiełbasą i serem

– kajzerki
– Kiełbasa Krakowska Sucha z Wadowic Dobrowolscy
– ser żółty
– papryka słodka
– cebula czerwona
– sałata
– białko jaja
– masło
– czosnek
– sól

Kajzerkę czterokrotnie delikatnie nacinamy nożem wzdłuż naturalnych nacięć, rozchylamy górne krawędzie bułki wzdłuż wykonanych nacięć i wybieramy palcami trochę miąższu ze środka. Uzyskaną w ten sposób przestrzeń delikatnie ugniatamy wewnątrz robiąc miejsce. Wyciskamy na prasce czosnek i mieszamy z masłem dodając odrobinę soli (1/4 kostki masła i 2 ząbki czosnku). Tak wyrobione masło czosnkowe wkładamy do wnętrza bułki (około jednej płaskiej łyżeczki). Kroimy na plasterki/krążki kiełbasę, ser, cebulę i paprykę. Następnie w każde z nacięć w kajzerce wkładamy kiełbasę z serem oraz paprykę z cebulą na przemian. Kajzerkę smarujemy na wierzchu białkiem z jaja.

Chrupiące paluszki z szynką

– Szynka bez dodatku konserwantów Dobrowolscy
– ser żółty
– sałata
– gałązki świeżego kopru
– białko jaja
– ciasto francuskie

Ciasto francuskie przygotowujemy do zwijania i kroimy na paski o szerokości plastra naszej szynki plus po 1 cm z prawej i lewej strony. Układamy na cieście plastry szynki oraz żółty ser i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy kolejne ruloniki i przez naciskanie zębami widelca sklejamy boki. Smarujemy białkiem z jaja, przyklejamy na wierzchu gałązki kopru i jeszcze raz smarujemy białkiem.

Chrupiące krążki z marynowaną szynką

– Szynka Marynowana od Braci Dobrowolscy
– szczypiorek drobny
– białko jaja
– ciasto francuskie

Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, na całości układamy plastry szynki i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy małe krążki i kładziemy na boku tak żeby z góry był widoczny środek. Smarujemy białkiem jaja i posypujemy na wierzchu drobno pociętym szczypiorkiem. Wkładamy wszystkie produkty do piekarnika (jeżeli się zmieszczą na raz) nagrzanego do 180°C i pieczemy około 10 min, po czym wyjmujemy tylko bułki i kolejne 7 minut pieczemy resztę.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *