Chrupki ryżowe
fot. mat.pras.

Jeśli deser, to najlepiej przygotowany w zaciszu własnej kuchni. Masz wpływ na składniki. Proste do zrobienia i smaczne są chrupki ryżowe.

Chrupki ryżowe świetnie sprawdzą się jako przekąska na każdą okazję! IDo ich przygotowania zapros dzieci. Będzie wesoła i smaczna zabawa.

Składniki (około 20 szt):

1 szklanka ryżu

1,5 szklanki wody Mama i ja

2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia

50 g gorzkiej czekolady

kilka łyżek mleka lub śmietanki 30%

Wykonanie:

  1. Ryż zalej wodą i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż woda się wchłonie. Ryż powinien być miękki (nie rozgotowany).
  2. Do gorącego jeszcze ryżu dodaj 2 łyżki wiórków kokosowych i wymieszaj. Całość ostudź. Następnie zwilż dłonie i uformuj kulki ryżowe.
  3. Czekoladę rozpuść z mlekiem lub śmietanką w kąpieli wodnej i zamocz każdą kulkę do połowy w płynnej czekoladzie. Następnie obtocz wiórkami kokosowymi
  4. Odłóż do zastygnięcia czekolady.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *