fot. mat. prasowy

Gnocchi z bobem i orzechami włoskimi w sosie śmietanowym to prawdziwa uczta dla miłośników kulinarnych eksperymentów. To połączenie włoskiej tradycji z nutą nowoczesności, które zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g gnocchi
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • śmietanka 18% 50 ml + 50-100 ml wody
  • 100 g bobu
  • papryczka chilli wg uznania
  • 20 g parmezanu
  • pół cebuli
  • przyprawy (bazylia suszona, czosnek granulowany, sól, pieprz)
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • orzechy włoskie KRESTO

Wykonanie:

  1. Bób wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Odcedź, przepłucz zimną wodą i obierz z łupinek.
  2. Na łyżce oleju rzepakowego Rapso zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj plasterki chilli i smaż jeszcze przez chwilę.
  3. Dodaj bób, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz gnocchi i całość smaż kilka minut. Wlej śmietankę oraz wodę i duś całość aż wszystkie składniki będą miękkie.
  4. Dodaj przyprawy, parmezan oraz posiekane orzechy włoskie KRESTO, wymieszaj.
  5. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp parmezanem, orzechami włoskimi i udekoruj bazylią.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *