Jesienne ciasto pełne owoców
fot. mat.pras.

Drzewa uginają się od dojrzałych śliwek, jabłek, pigw i gruszek, a na grządkach i zagonach leżą dojrzałe, pomarańczowe dynie. Jednym ze sposobów na zagospodarowanie tego bogactwa jest jesienne ciasto.

– Oprócz smakowitych owoców do pieczenia ciasta powinniśmy wykorzystywać najlepsze, wysokojakościowe składniki – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Na pewno ważne są jajka. Ich jakość może mieć wpływ na smak i konsystencję wypieku. Dlatego warto sięgać po takie ze sprawdzonych źródeł, by cieszyć się aromatycznym i udanym ciastem.

Ciasto z pigwą

Owoc, przypominający kształtem gruszkę, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Jest bogaty w witaminę C i ma intensywny, przyjemny zapach. Rośnie na drzewach i dosyć często jest mylony z owocem pigwowca, dojrzewającym na krzewach, dużo mniejszym, okrągłym i twardym. Oba owoce różnią się też smakiem – pigwa jest bardziej neutralna, a pigwowiec kwaskowaty. Pigwa pod wpływem gotowania z dodatkiem cukru szybko się rozpada i zmieniając kolor na czerwony.

Składniki:

  • 2 jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • 2 dojrzałe pigwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszamy pokrojone pigwy, sok z cytryny i cynamon. Odstawiamy na chwilę.
  2. W drugiej misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, dalej ubijamy.
  3. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do masy masłowej i dokładnie mieszamy.
  4. Przekładamy połowę ciasta do formy, a następnie układamy na nim warstwę pigwy z sokiem cytrynowym i cynamonem.
  5. Na wierzchu rozprowadzamy resztę ciasta.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i przygotowujemy formę do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste.
  7. Po wystudzeniu, podajemy z bitą śmietaną lub lodami.

Placek ze śliwkami

Śliwka to doskonały jesienny owoc o słodkim miąższu. W sadach i przydomowych ogrodach spotkać można wiele odmian tego owocowego drzewa, najpopularniejszym jest węgierka – doskonała na kompoty, powidła i wypieki. Śliwki są bogate w witaminy z grupy B i posiadają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. Dobrze regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami.

Składniki:

  • 1 jajko M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • 2 szklanki śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki drylujemy.
  2. W misce łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  3. Dodajemy mleko, jajko, olej i ekstrakt waniliowy, po czym mieszamy do połączenia składników.
  4. Przelewamy ciasto do formy i układamy na wierzchu śliwki.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy przez około 30-35 minut, aż placek będzie złocisty.
  6. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto dyniowe

Dynia to bardzo charakterystyczne jesienne warzywo, którego duże, przeważnie intensywnie pomarańczowe owoce, są widoczne na polach z daleka. Co istotne ma w kuchni wiele zastosowań i z pewnością zasługuje na miano warzywa uniwersalnego. Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, idealnie nadaje się na muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Jest niskokaloryczna
i zawiera wiele składników mineralnych oraz witamin m.in. wapń, magnez, selen, potas, witaminy A, C i E oraz kwas foliowy i niacynę.

Składniki:

  • 2 jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • ok. 300 g obranej dyni
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździków mielonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Dynię gotujemy i miksujemy na purée.
  2. Mieszamy purée z dyni, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. Osobno mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, cukier i brązowy cukier.
  4. Stopniowo dodajemy składniki suche do mokrych, mieszając do połączenia.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *