Święta tuż, tuż. Już za chwilę wnętrza naszych domów wypełni aromat pieczonego ciasta i cynamonu. W ten pełen magii klimat idealnie wpisuje się przepis na proste, smaczne i pełne walorów smakowych jabłka pieczone pod kruszonką. Smacznego!
Składniki (4 porcje)
- 4 duże jabłka (twarde)
- 1/2 szklanki rodzynek Kresto
- 1/2 szklanki żurawiny Kresto
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
Dodatki
- 4 duże śliwki
- 1/2 szklanki świeżej żurawiny
- 1 łyżka miodu
- gałązki rozmarynu do podania
Kruszonka
- 1/2 szklanki orzechów laskowych Kresto
- 50 g masła (miękkiego)
- 50 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 100 g mąki pszennej
Wykonanie
- Jabłka umyj, zetnij górę, wydrąż ogryzek. Rodzynki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj.
- Składniki na kruszonkę połącz, przełóż na 10 minut do zamrażalnika.
- Odsącz owoce z wody, połącz z miodem, cynamonem i kardamonem.
- Ułóż jabłka w formie do zapiekania. W środek każdego jabłka włóż miks rodzynek i żurawiny. Obok jabłek ułóż połówki śliwek, świeżą żurawinę oraz ścięte wcześniej góry jabłek. Polej owoce miodem, pokrusz na wierzch kruszonkę.
- Owoce piecz w temp. 175°C na środkowej półce przez około 40 minut, do zarumienienia kruszonki i upieczenia jabłek.
- Podawaj na ciepło, posypując całość rozmarynem.