Odkryj wyjątkowe ciasteczka, które łączą w sobie maślany aromat z chrupkością prażonych migdałów i orzeźwiającą, cytrusową nutą. To idealny deser, który zaskakuje smakiem i ujmuje formą.
Składniki na ciastka:
- 160 g mąki orkiszowej tortowej/typ 700
- 100 g migdałów w płatkach KRESTO
- 60 g ksylitolu
- 100 g masła
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier pomarańczowy:
- ok 5-7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
- ok 2 łyżeczki mleka kokosowego lub jogurtu
- otarta skórka z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
- białko jajka (do posmarowania ciastek)
- garść migdałów w płatkach KRESTO (do posypania ciastek)
Wykonanie:
1. Pozostaw masło w temp. pokojowej aby zmiękło.
2. Upraż na patelni migdały w płatkach, następnie dobrze je wystudź i zmiel na mąkę.
3. Mikserem utrzyj masło z jajkiem z ksylitolem. Dodaj mąkę z migdałów, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto aż będzie plastyczne i włóż je na ok. 45 min do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj je miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinaj ciasteczka w kształcie jajka następnie układaj na blaszce.
5. W co drugim ciasteczku wytnij kółko.
6. Ciastka z wyciętym kółkiem posmaruj białkiem i posyp rozdrobnionymi migdałami w płatkach.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C ok. 15-20 minut do zarumienienia.
8. Około 5 łyżek ksylitolu w pudrze (możesz go zmielić w młynku do kawy) wymieszaj z mlekiem kokosowym lub jogurtem oraz skórką z pomarańczy.
9. Ciasteczka posmaruj lukrem i nakładaj ciastko z dziurką aby kształtem nawiązywało do formy jajka.