Wegańskie ciasto mech – przepis na udany wielkanocny wypiek. Danie idealne również dla dzieci – obok owoców przemycicie w nim również szpinak, który w tym wydaniu z pewnością im posmakuje.
Składniki (tortownica 24 cm):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 7 g proszku do pieczenia
- 5 g sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 15 g cukru wanilinowego
- 140 g szpinaku
- 100 g banana
- sok z połówki cytryny
- 125 ml oleju
- 250 ml mleka roślinnego
- 650 g malin mrożonych
- 125 ml wody
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego (opcjonalnie)
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 6 g agaru
- 300 g śmietanki roślinnej 31%
- 2 łyżki cukru (do kremu)
- owoce liofilizowane 100% owocu KRESTO: borówki, ananas, maliny
Wykonanie:
- Do suchych składników dodaj zblendowane składniki mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przelej do tortownicy i piecz w 180°C około 45-50 minut.
- Ciasto ostudź i utnij około 2 cm blat, a resztę ciasta pokrusz i zostaw do posypania na wierzch.
- ⅔ malin, pół szklanki wody i cukier doprowadź do wrzenia, mieszaj co jakiś czas. W pół szklanki wody rozrób skrobię i agar, wlej do gotujących się owoców i cały czas mieszając doprowadź do uzyskania jednolitej gęstej masy.
- Ściągnij z palnika i dodaj pozostałe maliny. Wymieszaj i wylej na ciasto, wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Ubij śmietankę roślinną i cukier do powstania gęstego kremu i wylej na warstwę malinową. Posyp pokruszonym ciastem szpinakowym.
- Udekoruj owocami liofilizowanymi KRESTO przed podaniem.