Wegańskie ciasto mech
fot. mat.pras.

Wegańskie ciasto mech – przepis na udany wielkanocny wypiek. Danie idealne również dla dzieci – obok owoców przemycicie w nim również szpinak, który w tym wydaniu z pewnością im posmakuje.

Składniki (tortownica 24 cm):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 140 g szpinaku
  • 100 g banana
  • sok z połówki cytryny
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 650 g malin mrożonych
  • 125 ml wody
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego (opcjonalnie)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 6 g agaru
  • 300 g śmietanki roślinnej 31%
  • 2 łyżki cukru (do kremu)
  • owoce liofilizowane 100% owocu KRESTO: borówki, ananas, maliny

Wykonanie:

  1. Do suchych składników dodaj zblendowane składniki mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Przelej do tortownicy i piecz w 180°C około 45-50 minut.
  3. Ciasto ostudź i utnij około 2 cm blat, a resztę ciasta pokrusz i zostaw do posypania na wierzch.
  4. ⅔ malin, pół szklanki wody i cukier doprowadź do wrzenia, mieszaj co jakiś czas. W pół szklanki wody rozrób skrobię i agar, wlej do gotujących się owoców i cały czas mieszając doprowadź do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  5. Ściągnij z palnika i dodaj pozostałe maliny. Wymieszaj i wylej na ciasto, wstaw do lodówki do schłodzenia.
  6. Ubij śmietankę roślinną i cukier do powstania gęstego kremu i wylej na warstwę malinową. Posyp pokruszonym ciastem szpinakowym.
  7. Udekoruj owocami liofilizowanymi KRESTO przed podaniem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *