Aromatyczne steki z masłem czosnkowym i szparagami

steki ze szparagami

Sos do steków i burgerów Roleski
Fot. Roleski

 

Aromatyczne steki z masłem czosnkowym, rozmarynem, szparagami oraz sosem do steków i burgerów to propozycja dania, które warto przyrządzić, kiedy trwa sezon na szparagi, czyli między końcem kwietnia a początkiem lipca.

Steki mogą być przygotowane z różnego rodzaju mięsa wołowego oraz przyrządzone w różnym stopniu wysmażenia – wszystko zależy od indywidualnych preferencji kucharza lub jego gości. Warto pamiętać, żeby wyjąć steki z lodówki ok. 30 min przed przed obróbką termiczną. Chcąc podać steka bardzo krwistego, smażymy go około minuty z każdej strony. W przypadku steka krwistego – po dwie minuty na stronę, średnio krwistego – po trzy minuty. Średnio wysmażonego powinniśmy trzymać na patelni około pięciu lub sześciu minut z obu stron, natomiast stek dobrze wysmażony powinien spędzić na patelni osiem minut. Niezależnie od wybranego stopnia wysmażenia, intensywność jego smaku możemy zwiększyć świeżym smakiem sosu do steków i burgerów firmy Roleski. Jest to oryginalna kompozycja składników, których kwintesencją jest sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem pieprzu cayenne, chrupiącej cebuli oraz kolendry.

Składniki (2 porcje):

2 steki wołowe – polędwica, rostbef lub antrykot

odpowiedni tłuszcz do smażenia – olej rzepakowy / słonecznikowy / masło klarowane

kilka gałązek rozmarynu

sól

pieprz

Masełko czosnkowe:

60 g miękkiego masła

3 ząbki czosnku

morska sól

świeżo mielony pieprz

Dodatki:

500 g szparagów

oliwa z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz

Sos do steków i burgerów Roleski

Przygotowanie

  1. Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem smażenia tak, by miały czas na uzyskanie temperatury pokojowej.
  2. W międzyczasie myjemy szparagi, wrzucamy do garnka z posolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut – tak, by nadal były jędrne i chrupiące.
  3. Szparagi wyjmujemy i płuczemy w bardzo zimnej wodzie. Przekładamy do dużej miski, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Patelnię stawiamy na dużym ogniu, rozgrzewamy wybrany tłuszcz, wrzucamy steki. Na patelnię dorzucamy rozmaryn.
  5. Steki smażymy do uzyskania wybranego stopnia wysmażenia.
  6. Gdy steki jeszcze się smażą, ale są już prawie gotowe, w miseczce mieszamy masło z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie polewamy nim steki po 2-3 łyżki na sztukę mięsa.
  7. Gotowe steki przekładamy na talerze i odczekujemy chwilę, by mięso odpowiednio odpoczęło.
  8. Podajemy ze szparagami i Sosem do steków i burgerów Roleski. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.