miód z kurkumą
fot. mat. prasowe

Pasieki Rodziny Sadowskich lubią zaskakiwać nowymi połączeniami smaków. Miód z kurkumą i pieprzem cayenne to jedna z najodważniejszych kompozycji, w której słodycz kremowego miodu wielokwiatowego perfekcyjnie równoważy ostrość pieprzu cayenne, a szczypta kurkumy nadaje orientalnego posmaku.

Złocisty miód z kurkumą i pieprzem cayenne z Pasiek Rodziny Sadowskich z pewnością zachwyci fanów wyrazistych smaków. Wystarczyła szczypta ostrej papryczki cayenne, aby słodki przysmak nabrał nieco drapieżności. Jednak po ten miód warto sięgnąć także z powodu jego wzmocnionych walorów zdrowotnych. Kurkumina, zawarta w kurkumie, ma zastosowanie w leczeniu infekcji na tle wirusowym, gdyż hamuje namnażanie się wirusów, a także zapobiega powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych. Zarówno pieprz cayenne, jak i kurkuma, przyspieszają trawienie i przemianę materii – mogą być więc z powodzeniem stosowane przy wspomaganiu pracy układu pokarmowego. Miód z kurkumą i pieprzem cayenne to intrygujący dodatek do dań wytrawnych – doskonale sprawdzi się w kuchni, jako składnik marynat do mięs lub oryginalnych sosów sałatkowych.

Miód z kurkumą i pieprzem cayenne zawiera miód wielokwiatowy oraz 3% kurkumy i 1% pieprzu cayenne.

Do przyrządzenia napoju na poprawę odporności wystarczy rozpuścić łyżeczkę miodu w ciepłej wodzie, pamiętając, aby jej temperatura wynosiła maksymalnie 40°C. Dla uzyskania energetycznej marynaty do mięsa lub słodko-pikantnego sosu sałatkowego należy połączyć miód z oliwą i octem balsamicznym. Potrawy nabiorą nowego, zaskakującego smaku.

Miody są dostępne na stronie www.pasiekisadowskich.pl

Lubisz miód? Więcej na jego temat znajdziesz tu: miód od pszczól

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *