Ziemniak w roli głównej, czyli dobre, bo polskie

Ziemniak w roli głównej, czyli dobre, bo polskie

fot. mat.pras.

Dania z ziemniaków to prawdziwa polska specjalność. Od wieków ziemniaki są podstawą naszej kuchni. Wielu Polaków nie wyobraża sobie nawet obiadu bez ziemniaków, a jeszcze lepiej, gdy na talerzu pojawiają się ziemniaczane specjały. W jakiej formie lubimy ziemniaki najbardziej?

Ziemniaki to bardzo popularne warzywa. Niemal codziennie po nie sięgamy i nawet nie zdajemy sobie sprawy, że zawierają one wiele substancji dobroczynnych dla naszego zdrowia. Najważniejszą z nich jest lizyna, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wzmacniając jego odporność i poprawiając koncentrację. Lizyna nie jest syntezowana w organizmie człowieka, więc trzeba jeść potrawy z ziemniaków, by zapewnić sobie jej odpowiedni poziom. W ziemniakach znajduje się także wiele cennych witamin, potasu i błonnika. Uwielbiamy ziemniaki i przez lata nauczyliśmy się przyrządzać z nich prawdziwe pyszności, po które sięgamy z wielką przyjemnością. Obiad z ziemniakiem w roli głównej możesz przygotować nawet w 10 minut. Nie wierzysz? To poczytaj.

Puree ziemniaczane zawsze mile widziane

Któż z nas nie lubi pysznego, domowego puree z ziemniaków. Co prawda jest ono kaloryczne, ale przecież nie możemy pozbywać się ze swojego menu wszystkich ulubionych dań. Chyba każdy wie, że wystarczy ugotować obrane ziemniaki, ugnieść je, dodając jednocześnie mleko, śmietankę lub masło. Odrobina przypraw i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz postawić na tłuczone pyry mrożone, a wówczas te pyszności będą gotowe w kilka minut. Do tego sadzone jajko i szklanka dobrego, zsiadłego mleka. Fantastyczny obiad gotowy w 8 minut.

Moskole, czyli ziemniaczane placki po góralsku

Podhalańska kuchnia jest słynna w całej Polsce, a góralskie moskole podaje się nie tylko w wigilię świąt Bożego Narodzenia. Trudno się temu dziwić, bo to fantastyczne placki, których głównym składnikiem są ziemniaki. Odrobina cebulki i świeżo mielony pieprz czynią z nich prawdziwy ziemniaczany smakołyk. Placek po góralsku można przyrządzić w kilka minut. Zdziwicie się pewnie, jak to możliwe. Po prostu trzeba sięgnąć po mrożone moskole, usmażyć je na suchej patelni, a potem można je podawać i na ciepło, i na zimno. Doskonale smakują z masłem czosnkowym, ze skwarkami lub z sosem grzybowym.

Ziemniaczane pyzy na 100 sposobów

Pyzy w polskiej kuchni zajmują miejsce honorowe, bo uwielbiają je niemal wszyscy. Przygotowuje się je z ziemniaków gotowanych lub surowych. Trudno powiedzieć, czy lepsze są pyzy czyste, czy też pyzy z mięsem. Jedne i drugie podaje się najczęściej okraszone podsmażoną cebulką lub boczkiem. Świetnie smakują także z sezonowymi surówkami. Aby przygotować pyzy, trzeba zacząć od ugotowania ziemniaków lub od starcia tych surowych. Potem dodaje się mąkę, jajka i odrobinę soli. Po uformowaniu w zgrabne kule wystarczy ugotować je we wrzącej wodzie. To sporo pracy, ale na szczęście istnieją też gotowe pyzy mrożone, które smakują równie fantastycznie.

Knedle ze śliwkami, czyli smaki dzieciństwa

Wśród ziemniaczanych smakołyków na miano królewskiego dania zasługują knedle ze śliwkami. Choć przygotowanie ciasta zajmuje sporo czasu, bo trzeba ugotować ziemniaki, ugnieść je, połączyć z mąką i jajkami, uformować knedle i wypełnić je śliwkami, to warto uczynić ten trud. Podaje się je z roztopionym masłem, bułką tartą i cukrem. Jednak mając na co dzień niewiele czasu, z pewnością musielibyśmy zapomnieć o smaku tych pyszności, gdyby nie to, że w każdej chwili możemy sięgnąć po knedle mrożone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.