Wraz z nadejściem wiosny w naszej kuchni mogą zagościć na nowo smaki, za którymi tęskniliśmy przez cały rok. Nadchodzące miesiące to dobry moment na zmiany i wprowadzenie do obiadowego menu powiewu kulinarnej świeżości. Wiosenna zupa będzie idealna.
Wiosenna zupa jest według przepisu szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze. Od strony kulinarnej wiosna przywodzi zwykle na myśl lekkie dania pełne kolorów i aromatów, co jest efektem dużej dostępności sezonowych warzyw czy świeżych ziół. To idealny moment na eksperymentowanie w kuchni i testowanie nowych, nieszablonowych przepisów. Inspiracji na wiosenne dania warto szukać w tradycjach naszej rodzimej kuchni.
– Kuchnia polska kojarzy się zwykle z monotonią, dużą ilością mięsa oraz ciężkimi, tłustymi potrawami. Tymczasem staropolskie przepisy to prawdziwa kopalnia lekkich smaków, aromatycznych i finezyjnych dań czy niestandardowych połączeń, które z powodzeniem możemy wykorzystywać w kuchni na co dzień, jak i od święta. Bazując na tradycyjnych recepturach, możemy czerpać wiele inspiracji na wiosenne przepisy pełne warzyw, owoców czy ryb, wzbogacając je dodatkowo akcentami charakterystycznymi np. dla kuchni francuskiej – mówi Artur Brandebura, szef kuchni w restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze.
Wiosenna zupa z jajkiem poche i szpinakowymi naleśnikami (4 porcje)
- 1.2 l rosołu
- 4 jajka poche
- 100 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 30 g pesto bazyliowego (najlepiej własnej roboty)
- 100 g cukinii blanszowanej, pokrojonej w cienkie paseczki
- naleśniki szpinakowe pocięte w paseczki
Zagotuj rosół, a po zdjęciu wywaru z ognia dodaj do niego żółtko wymieszane ze śmietaną. Do głębokiego talerza nałóż szpinakowe naleśniki, cukinię, a następnie zalej całość rosołem połączonym ze śmietaną i żółtkiem. Na wierzch dodaj pesto.
Naleśniki szpinakowe:
- 200 g mąki
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g świeżego szpinaku
- 50 ml oleju
- sól
Wszystkie składniki połącz, najlepiej blenderem, na gładką masę, a następnie smaż na patelni z obydwu stron. Gotowe naleśniki pokrój na cienkie paseczki.
Jajko poche:
- 1 jajko
- 0,5 l wody
- szczypta soli
- 1 łyżka octu
Zagotuj wodę, dodaj sól i ocet, całość zamieszaj. Następnie delikatnie wbij jajko w sam środek gotującego się płynu. Po chwili gotowania wyjmij gotowe jajko.