„Tylko tofu” to zbiór 65 przepisów, które odkrywają rozmaite smaki i postacie tego roślinnego zamiennika mięsa i pozwolą włączyć go do codziennej diety. To książka zarówno dla tych, którzy raz spróbowali tego składnika i nigdy więcej nie chcieli po niego sięgnąć, jak i dla miłośników roślinnego źródła białka.
Aromatyczne, smażone z imbirem, glazurowane w miodzie czy soczyste w sosie teriyaki. W postaci słodkich, puszystych pancake’ów, kremowej panna cotty czy obłędnych w smaku kulek ze słonym karmelem. Tofu ma wszechstronne zastosowanie, jest zdrowe, lekkie i pełne białka. Jeśli są jeszcze tacy, którzy twierdzą, że nie ma smaku, z całą pewnością nie próbowali go przyrządzonego w odpowiedni sposób.
Tofu zawiera więcej białka niż większość produktów odzwierzęcych, jest zdrowe, lekkie i odpowiednio przyrządzone – po prostu pyszne. Co więcej, jego obecność w diecie może uchronić przed różnymi chorobami, takimi jak choroby serca, cukrzyca, a nawet niektóre nowotwory.
Dlaczego warto jeść tofu?
1) Zawiera więcej białka niż mięso i jest też znakomitym źródłem żelaza. Jest ubogie w tłuszcze, za to bogate w wapń, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3, selen i miedź. To jeden z niewielu produktów spożywczych zawierający aż dziewięć niezbędnych aminokwasów.
2) Proteiny zawarte w tofu pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, a fitoestrogeny mają podobną strukturę do żeńskiego hormonu – estrogenu. W związku z tym mogą m.in. łagodzić objawy menopauzy, a także zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, np. raka piersi.
3) Tofu idealnie nadaje się do przygotowania szybkiego posiłku. Nie wymaga nawet gotowania, wystarczy je odsączyć i gotowe!
4) Dzięki swojemu łagodnemu smakowi tofu idealnie nadaje się do marynowania. W przeciwieństwie do mięsa nie zmienia smaku marynaty i pozwala jej zachować cały aromat.
Tofu wytwarza się z nasion soi poprzez koagulację mleka sojowego (uzyskiwanego przez namaczanie nasion w wodzie) i odciskanie go w formach. Proces ten przypomina wytwarzanie twarogu. Tofu zaczęto używać w Chinach 2000 lat temu. Do dziś jest nieodzownym składnikiem kuchni Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. W ciągu ostatnich 50 lat trafiło również do kuchni Zachodu, jednak na razie najczęściej wykorzystują je wegetarianie i weganie.
Wydawca: Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o.
Tłumaczenie: Marta Komorowska
Opis pochodzi od Wydawcy