Tiramisu – słynny włoski deser w wersji dla dzieci to świetna propozycja dla każdego małego łasucha. Z dodatkiem gorzkiego kakao oraz malin bądź truskawek tworzy pyszną kompozycję smakową idealną dla każdego fana słodkości.
Składniki (5-6 pucharków):
- 2 żółtka jaj „O”
- 100 ml wody Mama i ja
- 50-60 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- gorzkie kakao
- biszkopty
- maliny lub truskawki
Wykonanie:
- Zagotować 50 ml wody i rozpuścić w niej cukier. Chwilę gotować, aż powstanie syrop. W międzyczasie zagotować pozostałą wodę razem z 2 łyżkami kakao, dobrze wymieszać do połączenia. Odstawić do ostudzenia.
- Żółtka ubić na puszysto (5-6 minut) i dolewać gorący słodki syrop, ciągle miksując. Dodać serek mascarpone i wszystko razem ubijać przez 1 – 2 minuty.
- Przygotować pucharki. Biszkopty zamoczyć z obu stron w kakao i ułożyć na dnie. Dodać krem, owoce, znowu biszkopty, krem i owoce – aż do wykorzystania wszystkich składników. Obsypać kakao, udekorować. Schłodzić w lodówce 2h.