fot. mat.pras.

Czy bliscy pytają już co znajdzie się na wielkanocnym stole? Z pewnością nie może zabraknąć na nim wielkanocnego mazurka, który jest symbolem zakończenia postu i celebracji świąt.

Jego nazwa pochodzi od słowa „mazur”, bo właśnie na Mazowszu rozpoczęła się jego popularność. Dziś mazurek gości we wszystkich domach w całej Polsce. Szczególnie polecamy to ciasto z powidłami węgierkowymi. Wersja z powidłami z dojrzałych śliwek węgierek przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom owocowych smaków!

Mazurek z powidłami, kremem i migdałami

Kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g ziemnego masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g)
  • 50 cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady

Dodatki:

  • 1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
  • migdały bez skórki
  • kakao do dekoracji

Przygotowanie:
Na krem przelej śmietankę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do jej roztopienia. Ostudzi i przełóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Kolejno dodaj mascarpone, całość ubij na puszysty krem i ponownie odstaw na 2-3 godziny do stężenia.

Składniki na spód wyrób, owiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie spód formy wyłóż papierem do pieczenia, wyklej ciastem, ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw na 30 minut do lodówki. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 160 stopni. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut. Ostudź.

Na spód kruchego ciasta wyłóż powidła, krawędzie udekoruj migdałami, kolejno obłóż kremem (możesz zrobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Całość oprósz kakao. Smacznego!

Na spód kruchego ciasta wyłożyć powidła, krawędzie udekorować migdałami, kolejno obłożyć kremem (porobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Oprószyć kakao.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *