szparagi przepis
fot. KRESTO/mat. prasowe

Prosta w przygotowaniu, lecz wykwintna zapiekanka z orzechami, płatkami oraz startym parmezanem. Można podawać ją solo lub z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Składniki (2 porcje):

  • 1 pęczek szparagów zielonych* (500 g)
  • 3 łyżki płatków migdałowych KRESTO
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyżek orzechów laskowych tartych BackMit
  • olej Rapso
  • sól

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Dno średniej foremki do zapiekania posmaruj olejem i wysyp orzechami.
  3. Odłam końcówki szparagów.
  4. Szparagi opłucz i osusz a następnie włóż do formy i skrop olejem. Wstaw na 5 minut do piekarnika.
  5. Po tym czasie posyp szparagi parmezanem, płatkami migdałowymi, odrobiną soli i zapiekaj kolejne 5 minut.
  6. Tak przygotowane szparagi możesz podać z młodymi ziemniakami z koperkiem.

* Jeżeli użyjesz szparagów białych, wówczas należy je obrać, np. przy pomocy obieraczki do warzyw i dalej postępować według przepisu.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *