Prosta w przygotowaniu, lecz wykwintna zapiekanka z orzechami, płatkami oraz startym parmezanem. Można podawać ją solo lub z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.
Składniki (2 porcje):
- 1 pęczek szparagów zielonych* (500 g)
- 3 łyżki płatków migdałowych KRESTO
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 5 łyżek orzechów laskowych tartych BackMit
- olej Rapso
- sól
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Dno średniej foremki do zapiekania posmaruj olejem i wysyp orzechami.
- Odłam końcówki szparagów.
- Szparagi opłucz i osusz a następnie włóż do formy i skrop olejem. Wstaw na 5 minut do piekarnika.
- Po tym czasie posyp szparagi parmezanem, płatkami migdałowymi, odrobiną soli i zapiekaj kolejne 5 minut.
- Tak przygotowane szparagi możesz podać z młodymi ziemniakami z koperkiem.
* Jeżeli użyjesz szparagów białych, wówczas należy je obrać, np. przy pomocy obieraczki do warzyw i dalej postępować według przepisu.