Kolorowo, smacznie, zdrowo – taka jest właśnie wiosenna sałatka z dodatkiem słodkich truskawek, delikatnej ricotty, doprawiona listkami świeżej bazylii.
Możesz przełożyć ją do pojemnika i wziąć ze sobą do pracy (doskonale sprawdzi się w roli lekkiego lunchu) lub rozkoszować się jej smakiem podczas kolacji z domownikami. Bez względu na okoliczności smak sałatki cieszy tak samo.
Składniki (1 porcja)
- garść ulubionej sałaty
- 50 g ricotty
- 3–4 średnie truskawki
- 1 łyżka oleju Rapso (lub według uznania)
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie
- Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki.
- Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry.
- Wyłóż na talerz sałatę, truskawki, ricottę oraz bazylię.
- Na koniec całość skrop olejem, sokiem z cytryny oraz posól i popieprz.
- Podawaj od razu po przygotowaniu potrawy.