fot. mat.pras.
fot. mat.pras.

Chłodne, listopadowe dni dają się we znaki. Warto poszukać pełnowartościowych i zdrowych przepisów, aby wzmocnić organizm w jesiennym czasie. Na rozgrzanie proponujemy aromatyczną zupę krem z pieczonych pomidorów w towarzystwie makaronu z dyni.

Składniki:

  • 500 ml wody Mama i ja
  • 1kg pomidorów malinowych
  • 1 dynia makaronowa
  • 1 batat lub marchewka
  • garść (łyżka) posiekanego lubczyku
  • sól i pieprz 
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)
  • łyżeczka bazylii (świeżej lub suszonej)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • łyżeczka oliwy

Wykonanie:

1. Pomidory przekroić na połówki lub ćwiartki, odkroić twardy środek.

2. Batata obrać i pokroić w plastry.

3. Warzywa skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 25 minut. 

4. W tym czasie zagotować w garnku wodę Mama i ja z zielem angielskim i listkiem laurowym. 

5. Pomidory i batata wyjąć z piekarnika – zdjąć skórkę z pomidorów i włożyć warzywa do garnka z wodą. Gotować razem kilka minut.

5. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zblendować całość na gładki krem.

6. Zupę podawać z makaronem z dyni makaronowej lub zwykłym, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można dodać parmezan lub odrobinę śmietany do smaku.
*Makaron dyniowy uzyskujemy z pieczonej dyni makaronowej. Dynię makaronową należy przekroić na pół, wydrążyć pestki, skropić oliwą, doprawić i wstawić do piekarnika na 200°C na około 45-60 minut.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jeden komentarz

  1. milia pisze:

    no i supre