fot. mat.pras.

Zrób babkę wielkanocną. Bez niej święta nie będą takie słodkie. Skorzystaj z prostego przepisu.

Nie ma co się oszukiwać. Na Wielkanoc babka musi być. Piękie ozdobiona stanowi nie tylko smaczny deser, ale również piękną ozdobę stołu. A zrobienie jej nie jest naprawdę trudne.

Składniki:

160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej

90 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

200 g masła

skórka i sok z 1 cytryny

1 łyżka cukru waniliowego

1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *