Finger food – przekąski na imprezę

Finger food - przekąski na imprezę
fot. mat.pras.

Sylwester oraz rozpoczynający się w styczniu karnawał to doskonałe okazje do spotkań towarzyskich. Nieodłącznym elementem każdej udanej imprezy – oprócz doborowego towarzystwa i radosnej atmosfery – jest pyszne jedzenie. Najlepiej w tej roli sprawdzą się finger food, które są wygodne w jedzeniu.

Co zatem przygotować? Oczywiście możesz przyrządzić sałatkę gyros, mini pizze z ciasta francuskiego czy roladki z tortilli z wędzonym łososiem, ale jeśli chcesz naprawdę zachwycić swoich gości postaw na bardziej niebanalne rozwiązania. Najoryginalniejsze przepisy wybrał dla nas uczestnik MasterChefa!

Na imprezowym stole najlepiej sprawdzą się przystawki, które przygotujesz wcześniej, tak aby nie spędzać czasu w kuchni w trakcie spotkania. Sprawdź przepisy na przekąski, które wybrał Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), kucharz i ekspert marki Instant Pot.

Deska z… masłem lub hummusem!

Wędliny i sery podane na desce to imprezowy klasyk, ale w ostatnim w ostatnim czasie popularność zyskują deski z masłem czyli tzw. butter board. Wystarczy ubić mikserem 1-2 kostki masła w temperaturze pokojowej, ułożyć je w formie kleksów na drewnianej desce i ozdobić wybranymi dodatkami. Na słodko sprawdzi się miód, orzechy, figi i dżem, a na słono szynka parmeńska, salami, czarne oliwki i marynowane cebulki. Gotowe danie trzymamy w lodówce i wyjmujemy ok. pół godziny przed podaniem. Serwując je nie można zapomnieć o pokrojonej bagietce, którą zgarnia się składniki. Co jeśli Twoi goście nie przepadają za masłem lub dbają o sylwetkę? W lżejszej wersji tej modnej przystawki zastąp masło hummusem w kilku wariantach smakowych, a jako dodatki wykorzystaj świeże warzywa pokrojone w paski.

Do przyrządzenia klasycznego hummusu potrzebujesz ok. 400 gramów ugotowanej ciecierzycy, 3 łyżki stołowe tahini, 5 łyżek oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z jednej cytryny. Pamiętaj, że ciecierzycę najpierw należy namoczyć – najlepiej przez całą noc, a później gotować przez ok. 80-90 minut. W sytuacji, gdy korzystasz z multicookera z opcją szybkowaru czas obróbki termicznej wynosi 45 minut, bez konieczności wcześniejszego namaczania. Wystudzoną ciecierzycę przełóż wraz z pozostałymi składnikami do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. Odpowiednią konsystencję uzyskasz dolewając do niej stopniowo zimną wodę – najlepiej dodawaj po łyżce, dzięki czemu unikniesz zbyt dużego rozrzedzenia. Tak przygotowaną pastę możesz już śmiało serwować, ale wykorzystaj ją również jako bazę do eksperymentowania z innymi smakami. Podstawowy hummus możesz wzbogacić pieczonymi warzywami np.: papryką, czosnkiem lub batatem, a nawet kilkoma łyżkami azjatyckiej pasty miso – wystarczy wmiksować wybrany dodatek do masy.

Chrupiące ryżowe kąski – wariacja na temat sushi

Sushi to idealna imprezowa przekąska, ale jego przyrządzenie w domu bywa kłopotliwe, dlatego tym razem postaw na chrupiące ryżowe kąski z rybą i warzywami. Głównym składnikiem tej przystawki jest ryż do sushi, który należy kilkakrotnie przepłukać, a następnie ugotować. Jeśli korzystasz z garnka kieruj się instrukcją na opakowaniu, natomiast w przypadku multicookera zachowaj proporcję 1:1 w stosunku wody do ryżu i ustaw sprzęt na 6 minut. Ugotowany ryż dopraw zalewą, składającą się z ok. 0,5 szklanki octu ryżowego, dwóch łyżeczek cukru i takiej samej ilości soli. Składniki zalewy przed dodaniem do ryżu trzeba chwilę podgotować, aż do ich całkowitego połączenia. Przyprawiony ryż wyłóż do naczynia o płaskim dnie i delikatnie przyklep, aż powstanie z niego jednolita 3-5 centymetrowa warstwa, po czym wstaw całość do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wytnij nożem z ryżowej masy kwadraty lub prostokąty, rozgrzej olej na patelni i smaż na niej kawałki do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Możesz też skorzystać z frytkownicy powietrznej – po ok. 15 minutach w 180 stopniach ryż będzie idealnie złocisty, a przy tym zyska niesamowitą chrupkość.

Kiedy chrupiący ryż jest gotowy, pora na dodatki. Nieodłącznym elementem tego dania jest łosoś lub tuńczyk – jeśli masz dostęp do świeżej, surowej ryby koniecznie wykorzystaj ją do tego przepisu! Pokrój ją w drobną kostkę, dodaj kilka łyżek majonezu, odrobinę ostrego sosu sriracha (do smaku), łyżeczkę sosu sojowego, kilka kropel oleju sezamowego i skrop sokiem z połówki limonki. Surowego łososia możesz zastąpić wędzonym, a w przypadku tuńczyka sprawdzi się też ten z puszki lub drobno posiekane paluszki krabowe. Tak przyprawioną rybę układa się na kawałki ryżu – możesz zrobić to małą łyżeczką lub rękawem cukierniczym, dzięki czemu całość zyska bardziej profesjonalny wygląd. Na wierzchu ułóż warzywa – najlepiej cienkie plasterki awokado, zielonego ogórka lub papryczki jalapeno.

Nadziewane pieczarki

W roli przystawki na przyjęciu doskonale sprawdzą się też nadziewane pieczarki – białe, brązowe lub portobello. Niezależnie od tego, na jaką odmianę postawisz, przygotowując je musisz kierować się kilkoma prostymi zasadami. Po pierwsze – grzyby przed wypełnieniem farszem muszą być dokładnie wyczyszczone, najlepiej zwilżonym ręcznikiem papierowym. Nie płucz ich pod bieżącą wodą, którą wchłoną jak gąbka, przez co stracą na smaku. Po drugie – usuwając trzonek grzyba i wydrążając jego kapelusz postępuj delikatnie, tak aby go nie uszkodzić. Pamiętaj też o odpowiednim czasie i temperaturze obróbki termicznej – w piekarniku będzie to ok. 20 minut w 200 stopniach, we frytkownicy powietrznej 8 minut w takiej samej temperaturze, a w multicookerze z opcją szybkowaru zaledwie 2 minuty.

Kiedy znasz już podstawy przyrządzania faszerowanych pieczarek pozostaje pytanie – jakie nadzienie przygotować? Najszybsze stworzysz z połączenia serka śmietankowego, dwóch posiekanych drobno ząbków czosnku i świeżego szpinaku. Wystarczy dobrze wymieszać składniki, wypełnić powstałą masą grzyby, oprószyć z wierzchu startą mozzarellą i zapiec. Nieco bardziej wyrafinowaną wersją będzie farsz z sera camembert, karmelizowanej cebuli i boczku. Pokrój mięso w drobną kostkę i wrzuć na zimną patelnię, tak aby wytopić z niego tłuszcz – gdy będzie chrupiące przełóż je na talerz. Teraz pora na karmelizowanie cebuli – na tę samą patelnię dodaj trzy łyżki masła i ok. 5-6 dużych cebuli cukrowych pokrojonych w piórka. Smaż je na średnim ogniu cały czas mieszając – gdy zmiękną, dodaj do nich 3 łyżki octu balsamicznego, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Cebula będzie gotowa, kiedy nabierze złocistobrązowego koloru. Zostaje już tylko nadzianie pieczarek – do każdego kapelusza przełóż trochę cebuli, boczku oraz kawałek camemberta, a następnie upiecz je w piekarniku, multicookerze czy frytkownicy beztłuszczowej.

Deska przysmaków, chrupiące ryżowe kąski czy nadziewane pieczarki z pewnością zachwycą Twoich gości i podbiją ich kubki smakowe. Te przekąski sprawią, że uczestnicy przyjęcia na długo zapamiętają nie tylko szampańską zabawę, ale też przepyszne jedzenie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.