
Pyszna pasta buraczana z pestkami dyni to świetna propozycja, która wzbogaci codzienne menu dorosłych oraz dzieci. Pasta doskonale komponuje się z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gęstych zup.
Można ją serwować na zimno i ciepło. Pasta jest prosta w przygotowaniu, można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów a jej walory smakowe z pewnością podbiją podniebienia małych i dużych miłośników dobrego jedzenia oraz fanów zdrowej, bliskiej naturze kuchni.
Składniki:
- 300g buraków
 - 1 mała marchewka
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
 - 5 łyżek oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka soli
 - 3 łyżki soku z cytryny
 - 4 łyżki pestek dyni
 - majeranek i pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Pestki dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego
