Makaron z sosem truskawkowym
fot. mat.pras.

Sezon letni obfituje w świeże i soczyste owoce, które warto wykorzystać w swoim menu. My polecamy szybki oraz lekki makaron na słodko z truskawkami oraz jogurtem naturalnym.

Składniki (2 – 3 porcje):

  • 150 g ulubionego makaronu (najlepiej penne lub kokardki)
  • 500 ml wody Mama i ja (do sosu i do ugotowania makaronu)
  • 250 g truskawek
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie:

  1. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć od 3 do 5 minut na patelni z łyżką cukru i kilkoma łyżkami wody Mama i ja.
  2. Odstawić, wlać jogurt i wymieszać do połączenia.
  3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, ale bez dodatku soli. Połączyć z sosem truskawkowym.
  4. Podawać ze świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *