Fritatta z patelni – brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

fot. mat.pras.

Fritatta z brukselką i groszkiem jest na powitanie wiosny. Smakuje ze świeżym pieczywem lub sałatką ze swieżych warzyw.

Składniki:

– 200 g świeżych brukselek

– 100 g surowego groszku (może być mrożony)

– 6 jajek

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3 łyżki masła

– 150 g sera Aldamer MSM Mońki

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem podsmażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć na wolnym ogniu około 3 minuty nie mieszając. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać się po brzegach, posypać serem startym na grubych oczkach. Zapiec „od góry” w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Gotową frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.