Meksykański koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką

koktajl z krewetek

fot. mat. prasowy

 

Krewetki to zdecydowanie jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców morza. Są doskonałym źródłem białka. Mają delikatny smak, świetnie się komponują z makaronami, sałatami, ryżem. Mogą również stanowić bazę wykwintnych dań. Prezentujemy przepis na lekki, meksykański koktajl krewetkowy z dodatkiem warzyw i ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski. Idealnie sprawdzi się jako opcja na kolację we dwoje czy wyszukaną przystawkę.

Składniki (4 porcje) :

  • 1 średnia cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki KETCHUPU PIKANTNEGO JALAPENO BIO
  • 2/3 łyżki soku z limonki
  • kilka kropel tabasco
  • 1 średni ogórek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 zielona papryka
  • 1 pęczek kolendry, posiekanej
  • 20-24 szt (ok. 700-800 g) krewetek
  • ćwiartki limonki do podania
  • 1 papryczka chilli/jalapeno
  • opcjonalnie do podania: kukurydziane nachos

Przygotowanie:

1. Krewetki obieramy i czyścimy. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż będą różowe.

2. Cebulę, czosnek i chili siekamy. Ogórek, awokado i zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę.

3. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na sos koktajlowy i doprawiamy.

4. Koktajl przekładamy do 4 szklanek, na górę układamy po kilka krewetek. Skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą, chili i i odrobiną soli morskiej. Podajemy z kukurydzianymi nachosami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.