Śniadaniowa tapioka

deser tapioka
Śniadaniowa tapioka z MIXEM BAKALII KRESTO.
Fot. KRESTO
/mat. prasowe

Prawdziwa rozkosz dla żołądka i wielka przyjemność dla oka. Słodki pudding na bazie tapioki to pyszna i zdrowia alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Idealnie sprawdzi się jako popisowy deser lub niedzielne śniadanie dla tych, którzy uwielbiają leniwe i słodkie poranki.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka kokosowego lub innego (może być roślinne)
  • 3/4 szklanki tapioki
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mieszanki MIX BAKALII KRESTO
    Z NERKOWCEM lub MIX BAKALII KRESTO
    Z ŻURAWINĄ
  • łyżka kakao
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • dodatki do dekoracji, np. truskawki

Przygotowanie:

  1. Tapiokę przepłucz, a następnie ok. pół godziny mocz w mleku (niekoniecznie aż tyle, ale szybciej się ugotuje namoczona).
  1. W tym samym mleku postaw ją na gaz i gotuj ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Ziarenka powinny spęcznieć i stać się miękkie oraz przezroczyste. Podczas gotowania całość mieszaj.
  1. Pod koniec gotowania do tapioki dodaj wanilię oraz MIX BAKALII KRESTO. Pod wpływem temperatury kostki daktyli upłynnią się i nadadzą całości słodyczy. Jeśli jesteś fanką mocno słodkich smaków, możesz dodać jeszcze ksylitol.
  1. Ugotowany pudding odstaw do ostudzenia – dzięki temu kulki bardziej spęcznieją. Jeżeli całość okaże się za gęsta, możesz rozrzedzić ją ciepłym mlekiem.
  1. Do połowy masy dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.
  1. Przełóż masę do naczynia, zaczynając od części czekoladowej.
  1. Gotowy pudding udekoruj dowolnymi dodatkami, np. owocami i bakaliami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.