Prawdziwa rozkosz dla żołądka i wielka przyjemność dla oka. Słodki pudding na bazie tapioki to pyszna i zdrowia alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Idealnie sprawdzi się jako popisowy deser lub niedzielne śniadanie dla tych, którzy uwielbiają leniwe i słodkie poranki.
Składniki:
- 3 szklanki mleka kokosowego lub innego (może być roślinne)
- 3/4 szklanki tapioki
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
- łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mieszanki MIX BAKALII KRESTO
Z NERKOWCEM lub MIX BAKALII KRESTO
Z ŻURAWINĄ - łyżka kakao
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
- dodatki do dekoracji, np. truskawki
Przygotowanie:
- Tapiokę przepłucz, a następnie ok. pół godziny mocz w mleku (niekoniecznie aż tyle, ale szybciej się ugotuje namoczona).
- W tym samym mleku postaw ją na gaz i gotuj ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Ziarenka powinny spęcznieć i stać się miękkie oraz przezroczyste. Podczas gotowania całość mieszaj.
- Pod koniec gotowania do tapioki dodaj wanilię oraz MIX BAKALII KRESTO. Pod wpływem temperatury kostki daktyli upłynnią się i nadadzą całości słodyczy. Jeśli jesteś fanką mocno słodkich smaków, możesz dodać jeszcze ksylitol.
- Ugotowany pudding odstaw do ostudzenia – dzięki temu kulki bardziej spęcznieją. Jeżeli całość okaże się za gęsta, możesz rozrzedzić ją ciepłym mlekiem.
- Do połowy masy dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.
- Przełóż masę do naczynia, zaczynając od części czekoladowej.
- Gotowy pudding udekoruj dowolnymi dodatkami, np. owocami i bakaliami.