
Carbonara – potrawa włoska złożona z makaronu, jaj, wędlin (pancetta lub guanciale), sera (pecorino romano lub parmezanu) i czarnego pieprzu.
Najpopularniejszym makaronem wykorzystywanym do carbonary jest spaghetti. W naszej wersji włoskie wędliny zastąpimy boczkiem.
– 400 g spaghetti
– 4 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
– 4 żółtka jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
– 4 łyżki tartego parmezanu
– 100 g boczku
– 4-5 łyżek oliwy
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, pokrojona zielona pietruszka
Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy na rumiano pokrojony drobno boczek. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do konsystencji al dente. Po odcedzeniu dodajemy go do boczku z oliwą. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka i żółta roztrzepujemy i dodajemy do makaronu z 2 łyżkami parmezanu. Mieszamy do momentu, kiedy jajka zaczną się ścinać. Carbonara gotowa. Przekładamy na półmisek, posypujemy pozostałym parmezanem i pietruszką.